Dwarsdenken en spiritualiteit

By 01/04/2021Journal

Op het moment van dit schrijven, is er een strijd gaande in de wereld tussen “de goeden en de kwaden”. Wie wat is, is afhankelijk van met welke kant je sympathiseert. Het is duidelijk dat er een soort splijtende kracht door de wereld gaat die bij veel mensen een open deur vindt. Wij vragen ons af of het die kracht is, die het échte kwaad is? En zijn de mensen, die zich daarvoor openstellen, dan slechts een instrument?

In ieder geval zijn die mensen te herkennen aan woorden en daden die angst, haat, geweld, tweestrijd en minachting uitwasemen. Het erge is, dat zij bij beide partijen zijn te vinden. Sterker nog, er zijn momenten dat het heel moeilijk is om niet mee te vibreren op die golflengte die overal zo aanwezig is, waarbij je zelfs in jezelf die ‘symptomen’ zult aantreffen.

We leven in een tijd van wereldwijde onrust en moeten hierin onze weg (opnieuw) zien te vinden. Misschien kunnen we zelfs spreken van het ‘doorzien van het huidige systeem’. Wees je ervan bewust, dat het beeld van wat de massamedia en overheid scheppen, niet altijd het juiste en/of meest volledige beeld is. Als je tegenwoordig alleen maar het nieuws in de massamedia volgt, kun je het gevoel krijgen dat alles steeds erger wordt en dat je hieraan niets kunt doen. Maar dat is niet waar. Je hebt altijd een keuze om je niet te laten leiden door angst, boosheid en verdriet.

Wat kun je daar dan tegenin brengen? Hoe kun je je opstellen voor het goede, het verbindende en het liefhebbende wanneer de wereld om je heen van het tegendeel spreekt? Weet dat het omkeren van die balans bij jou begint. Het is niet voldoende tégen oorlog te zijn, maar juist om vóór vrede te zijn. Dus voorkom dat beschuldiging en/of woede de overhand krijgen. Ieders rol in het grote geheel, is hierbij van groot belang.

Het begint allemaal bij jou en je eigen (positieve) kijk op de wereld. Mediteren (of als je wil bidden) kan je helpen om je eigen waarheid te ontdekken. Voel welke verhalen in jouw resoneren en passen bij de wereld waarin jij wil leven. Hierbij kan het letterlijk opruimen van jouw eigen ‘negatieve’ emoties, gevoelens en gedachtes helpen. En dat hoeft niet allemaal ‘spiritueel’ te zijn. Vind jouw uitlaatklep die je helpt om met jezelf te connecten, zoals door te sporten, in een kussen te slaan of eens even een lekker potje te janken. Zoek mensen op die naar je willen luisteren, maar ook niet bang zijn om hun eigen mening te geven. Ga het gesprek aan en wees nieuwsgierig hoe de ander de wereld ziet en ervaart. Uiteindelijk zullen we erachter komen dat wij mensen allemaal hetzelfde willen…

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het dubbeltje weer de goede kant op valt. Juist in dit soort krankzinnige tijden, is het belangrijk dat we tijd en ruimte voor onszelf creëren om die dingen te doen die ons blij en gelukkig maken. Als wij vanuit die plek van liefde en vrede onze gedachten sturen, dan wordt dit gerealiseerd in onze materiële wereld. Als we hier met z’n allen in het terugwinnen van vrede – in de wereld, maar ook in jezelf – zouden geloven, dan is er veel mogelijk. Maar dat met z’n allen geloven, begint weer bij jou.

YogaSisters.

Author YogaSisters.

More posts by YogaSisters.

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply