Asana, asana, asana. Als je aan een gemiddelde yogales meedoet, merk je vast ook dat de focus in de meeste gevallen op het doen van de houdingen ligt. Je hebt vaak al geluk als er minimaal 5 minuten aan pranayama (ademwerk) en meditatie wordt gedaan. De focus ligt dus vooral op het doen van de houdingen, het liefst zo fancy mogelijk én er worden houdingen uit verschillende groeperingen in een sequence bij elkaar gegooid (hierover later meer). Er wordt helaas vaak niet stilgestaan bij de impact van houdingen op ons mentale, emotionele, fysieke en energetische lichaam.
Met dit journal willen we niemand afkraken of met ons ‘vingertje wijzen’. Het enige wat wij met InnerWork Collective en dit journal willen doen, is het creëren van bewustzijn. Alles wat wij delen komt vanuit ons hart, ook al gebruiken we soms misschien termen die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Maar met alleen maar liefde en bescheidenheid, red je het tegenwoordig niet meer in onze maatschappij waar verdeeldheid en angst de overhand hebben genomen. Duidelijke taal en woorden brengen beweging, groei en bewustzijn.
Er is trouwens niets mis met het volgen van een pittige yogales. Wij doen dit ook soms om even lekker te zweten en voor het gevoel dat we een ‘workout’ hebben gedaan. Maar wees je dan ervan bewust dat je niet bezig bent met yoga zoals het oorspronkelijk is bedoeld. Yoga is in het Westen ‘vercommercialiseerd’ en omgevormd tot iets wat je eigenlijk niet meer yoga zou mogen noemen, want asanas of het beoefenen van houdingen is slechts een onderdeel van yoga. Het lijkt bijna dat men is vergeten wat het woord asana nu echt betekent. Spoiler: een asana is geen pose en ook geen yoga.
Yoga is magisch, net zoals het leven en brengt je dichter bij jezelf en het eenheidsbewustzijn. Je wordt je steeds meer bewust van je eigen patronen, overtuigingen en gedachten. Dus als wij het over yoga hebben, hebben we het over meer dan alleen fysiek bezig zijn en veel minder over het worstelen in fancy houdingen. De diepere betekenis van het woord asana vind je in de yoga sutra’s van Patanjali en luidt: Sthira Sukham Asanam. Sthira betekent stabiel, Sukham betekent comfortabel en Asanam betekent asana. Asana’s zijn een tool voor het vrijmaken van energetische blokkades. Al die blokkades, die de stroom van levensenergie blokkeren, zorgen voor een disconnectie tussen lichaam en geest. Dit leidt dan weer tot fysieke en mentale klachten. Wij geloven heilig in het zelfhelende vermogen van ons lichaam en de kracht van onze mind, juist ómdat alles met elkaar verbonden is.
In de tantric hatha leer, bestaan er zes categorieën van houdingen: vooroverbuigingen, twist, laterale houdingen, achteroverbuigingen, extensies en inversies. Deze categorieën en de daarbij behorende volgorde van houdingen hebben allen een ander effect op de Prana Vayu’s, dosha’s, guna’s, de nadi’s, het zenuwstelsel en uiteindelijk de mind. Doe deze categorieën (of je nu teacher bent of je eigen practice doet) niet allemaal door elkaar heen in één les, want dan krijg je een error doordat de verschillende energieën met elkaar vermengen. Als je iedere categorie een kleur zou geven en deze zou mengen, dan krijg je een lelijke bruine kleur. Dat is dus wat in heel veel lessen gebeurt. Beter kan je focussen op één ‘kleur’ en deze zo zuiver mogelijk houden voor het beste effect op je body, mind en soul.
Als je je yogapractica naar een hoger level wil tillen en je lichaam & hoofd klaar wil maken voor pranayama en meditatie (Sthira Sukham Asanam), houd dan de volgende vijf punten in mind:
- Houd poses langer vast & doe minder poses;
- Werk aan fysieke stabiliteit: eis van jezelf dat je niet beweegt in de houding. Houd het stil & steady. Probeer zelfs het knipperen van je ogen te verminderen of zelfs te mijden. Geen beweging, niet rondkijken, geen gefrutsel aan kleding;
- Train jezelf (en/of je studenten) hoe je je bewust kan worden van de gebieden die onvrijwillig bewegen. Zoals het bewegen van een vinger in een krijgerhouding. Dat is je mind die probeer te ontsnappen;
- Leer om met moeiteloze moeite in een houding te staan, in vrede;
- Train jezelf een observer te worden. Word je bewust van de sensaties van je lichaam, van opkomende emoties of gedachten: ik ben niet mijn gedachten, ik ben niet mijn emoties, ik ben niet mijn sensaties.
Het resultaat van deze bovenstaande punten, is dat heftige gebeurtenissen in het leven, een minder grote impact op je zullen hebben. We worden unbreakable. We blijven staan, als een hoge boom die veel wind vangt. Dat is wat een goede asana practice ons biedt. Met andere woorden, je kan zien of je een waardevolle asana practice hebt als je stabiel & kalm kan blijven in wat het leven je aanreikt. Als dat een keer niet zo is, biedt dit een ingang tot zelfonderzoek, acceptatie en loslaten. Alles wat je hierboven dus níet doet, is geen asana en valt dus niet onder een volledige yoga practice. Doe je het nog niet en wil je het pad van zelfrealisatie bewandelen, start dan nu. Maak het de basis van je practice, zoals het is bedoeld. Maak het veilig & essentieel, laat houdingen weg en houd ze langer vast. Laten we de huidige benadering van yoga in het westen doorbreken en asana weer terug brengen naar de manier waarop het bedoelt is: Sthira Sukham Asanam.