
Het is maar hoe je het bekijkt. Maar eigenlijk zijn we het niet eens met deze uitspraak. Want het hangt van zo veel factoren af, zoals wat jouw wereldbeeld is, jouw waarheid en het belangrijkste: met welke intentie doe of geef jij yoga?
Welk vuur wakker je aan met je eigen practice? We zien dat er iets geks gaande is in de westerse yogawereld. Het beoefenen van Asanas wordt als yoga gezien. Het wordt beoefend alsof het fitness is, waardoor snel flexibel, lenig en krachtig de hoofdpijlers zijn. Daarnaast wordt het gezien als een soort Quick fix voor je mentale gezondheid. Lieve mensen: van het 1 uur per week beoefenen van asanas vind je niet de rust en stabiliteit waar je (stiekem) naar op zoek bent. Sterker nog; je bent geen yogi als je alleen maar asanas doet. Andersom werkt het wel zo: al zou je helemaal geen asana’s doen, dan zou je wel een yogi kunnen zijn.
Yoga is geen sport, yoga is een lifestyle waarvan asanas een onderdeel van uitmaken. Los van het feit dat het beoefenen van asanas het meest toegankelijk voor ons is en vaak de eerste stap naar meer bewustzijn. We voelen allemaal dat er meer is. En met meer bedoelen wij: meer dan het riedeltje van geboren worden, naar school gaan, een baan krijgen, een gezin stichten, ouder en evt. ziek worden en uiteindelijk doodgaan. Er is meer, want er bestaat een wereld die niet zichtbaar is maar wel voelbaar en super krachtig is. Begrijp ons niet verkeerd, het doen van asanas is net zo belangrijk als het beoefenen van pranayama en meditatie en andere practices. Het is een dans welke bewust en met aandacht gedanst dient te worden. Het een kan niet zonder het ander en is onlosmakelijk verbonden met elkaar. Als we ons lichaam niet sterk en gezond maken, als we niet de tijd nemen om ons eerst te gronden, kunnen we niet ‘vliegen’ en de dans dus niet veilig aangaan.
Yoga is een heilige wetenschap welke is omgeturnd tot iets dat in onze chaotische, trendy en gecommercialiseerde wereld moet passen. En dus ook winstgevend en commercieel moet zijn. Maar de kracht van het beoefenen van uitsluitend asanas mag niet onderschat worden. Want als wij met ons fysieke lichaam bezig zijn, cultiveren we een energie welke ons weer toegang geeft tot een dieper laagje: het energetische lichaam. Iets wat niet per se zichtbaar of vatbaar is van buitenaf, maar wel voelbaar en een groot effect op ons welbevinden en de interactie met anderen heeft. Dit is waarom je – als je yoga alleen asana-based benadert – je na een yogasessie zo lekker voelt. Alleen is dit vaak van korte duur.
Als je niets doet met de opgewekte energie, voedt het juist je ego. En waarvoor kies je echt? Je kan namelijk twee dingen doen met de energie die je hebt opgewekt:
1. niets en daarmee je ego strelen en voeden (makkelijk en van korte duur zoals dat materialistische dingen je tijdelijk gelukkig kunnen maken totdat je meer wilt);
2. De opgewekte energie (prana) gebruiken om naar binnen te gaan (moeilijk en roept vaak weerstand op).
Laten we Yoga – hoe het is bedoeld – weer serieus nemen. De volledige practice dus, want zolang we yoga benaderen als een body-workout, zul je nooit veranderingen in je state of mind (en daarmee bestaan) bewerkstelligen. Op het moment dat er iets gebeurt op je werk of in het verkeer dat je niet bevalt, komt je oude patroon weer naar boven.
Daarom is niet alle yoga, goede yoga. Yoga kan namelijk heel veel kapot maken, vooral als het juist ons ego meer gaat voeden.
Wat een mooie stof om over na te denken en iets waar ik helemaal achter kan staan! Ik ben door meditatie beoefening geinteresseerd geraakt in de beoefening van asanas, die mij ondersteunen in mijn meditatie practice.
Graag geef ik deze beoefening mee als ik yogales geef en verlaat ik de mat ook zelf niet voordat er gemediteerd is. Hopelijk zijn er nog meer yogadocenten zoals ons die hun leerlingen stimuleren zich open te stellen voor deze spirituele kant! Inspirerend!
Hi Elina, thanks voor je berichtje. Wat fijn dat jij hier ook achter staat en dit meegeeft!
Liefs,
Fiona & Marleen