Het leven is te mooi om er niet volledig van te genieten. Maar genieten is een kunst die je alleen zelf kan creëren.

Voor mij is vrijheid mijn grootste waarde. Een vrij en onafhankelijk leven leiden, zonder beïnvloed te worden door buitenaf. Een vrij leven betekent voor mij ook mijn eigen keuzes te maken, ook wijken deze af van het geldende narratief. Wel maak ik mijn keuzes altijd weloverwogen en met respect voor de natuur, dieren en natuurlijk de medemens. Ik word blij van het ontdekken van de wonderbare psyche van de mens. Het liefst ben ik in contact met mensen en observeer ik hun maar ook mijn eigen gedrag. Hierdoor ontdek ik vaak mijn eigen onbelichte kanten, zoals oordelen, oude patronen en niet helpend gedrag. Ik wil me continu zelf verbeteren zodat ik volledig van dienst kan zijn voor de mens. Hierbij hoort ook diepgewortelde angsten onder ogen te kijken, te doorleven en te doorvoelen. Ik ben open minded en kijk vanuit een breder perspectief naar alle gebeurtenissen en problemen in de wereld. Hierdoor zit ik soms zelf in diepe transformaties maar inmiddels weet ik deze goed bij de ander aan te geven. Ik durf de ruimte te nemen die ik nodig heb en geef mijn grenzen duidelijk aan. Maar het belangrijkste is om alle aspecten die er zijn en/of die ik minder leuk bij mezelf vind te zien, te omarmen en vooral leren te accepteren. Hierbij probeer ik altijd volledig in het hier en nu te blijven en mezelf over te geven aan het moment.

Pas als je alle kanten van jezelf bewust kan bekijken én kan omarmen, kan de magie van het leven zich ontvouwen. En hier spreek ik uit ervaring, want ik kampte als kind en teenager met anorexia, depressie en suïcidaliteit. Daarnaast ben ik seksueel misbruikt, heb ik een alcoholistische ouder en ben ik mijn hele leven door diezelfde ouder gemanipuleerd. Mijn kindertijd en jeugd was niet bepaald fijn, maar toch lukte het me steeds -met of zonder hulp- om erbovenop te komen en bewust voor het leven te kiezen. Mede dankzij yoga en coaching heb ik mijn psychische avonturen rondom zelfacceptatie en mijn terugkerende eetstoornis en zelftwijfel onder ogen kunnen zien. Natuurlijk ervaar ik af en toe nog ups & downs. Maar dat hoort ook weer bij het leven en mens zijn. Gaandeweg leerde ik het steeds meer accepteren en het spelletje van mijn eigen mind te doorzien. Ik ervaar inmiddels iedere trigger van buitenaf als een moment van reflectie, stilstand en groei. Iedere trigger weerspiegelt op zijn manier een aspect in mezelf waaraan ik nog mag werken. Laag voor laag ontdek ik wie of wat ik werkelijk ben en wat mijn missie hier op aarde is.

De wereld waarin we opgroeien, de mensen met wie we omgaan en de dingen die we mee hebben gemaakt, hebben een grote impact op ons zijn en kunnen de weg naar vrijheid, zelfliefde en zelfrealisatie behoorlijk belemmeren. Net zoals diepgewortelde overtuigingen en emoties van jezelf, van jouw ouders of zelfs grootouders. We kunnen heel veel met ons hoofd beredeneren, maar we slaan heel veel s**t in ons lichaam op. Daarom is het belangrijk om naast te praten, ook bewust contact te maken met je lichaam en je emoties toe te laten en te doorvoelen. Dan pas kan er diepe heling op celniveau plaatsvinden.

Ons lichaam wordt vaak vergeten als we bezig zijn met zelfontwikkeling. De spreuk ‘Uit je hoofd naar je lijf’ neem ik dus heel serieus. Vooral gezien het feit dat onze hele maatschappij is ingericht dat we voornamelijk met ons hoofd bezig zijn. Maar ons lichaam kan ons zo veel meer vertellen. Onbewust slaan we bepaalde (negatieve) ervaringen en overtuigingen in ons lichaam op en verankeren we op deze manier oude ervaringen en emoties in het hier en nu. Als we deze niet verwerken en er ons ook niet bewust van worden, kan dat onze groei en heling belemmeren doordat bij iedere trigger ons verleden weer om de hoek komt kijken. Daarnaast kunnen we er letterlijk ziek van worden en dat kan zich in allemaal kwalen in ons lijf uiten, maar ook op mentaal vlak.

De afgelopen twee jaar was ik vooral bezig om mijn baarmoeder, hormonen en vruchtbaarheid te helen. Na een tijd van vallen opstaan, kan ik eindelijk zeggen dat het me is gelukt. Mijn vleesbomen zijn verdwenen, mijn hormonen weer in balans en ik ben enorm dankbaar dat ik weer vruchtbaar ben. Ik geloof heel sterk in het zelfhelende vermogen van ons lichaam in combinatie met onze mentale wilskracht. Hierbij schakel ik verschillende coaches/therapeuten in die ook mij in mijn eigen proces begeleiden en ondersteunen, want je kan heel veel alleen doen maar de echte diepte in kom je alleen samen en met behulp van iemand die precies jouw ‘blindspots’ weet te vinden. Ik verbaas me iedere keer weer dat het leven me precies de juiste persoon en/of situatie aanreikt, die ik nodig heb om een stapje verder te komen. Inmiddels kan ik ook liefdevol naar alles kijken en zie ik iedere uitdaging als een kans om nog heler, beter en sterker te worden.

Ik ben aangekomen bij mijn diepste wond: de moederwond. Met behulp van mijn partner wordt ik bewust van mijn oude patronen en pijnstukken. Veel van deze pijn en verdriet heeft zich diep opgeslagen in mijn darmen en wordt ook weerspiegeld in bestaande relaties. Stap voor stap en met veel liefde voor mezelf en mijn helingsproces ben ik alles aan het accepteren wat zich aandient. Hierbij merk ik dat een open en eerlijke communicatie de sleutel is tot zelfbevrijding van schaamte, schuld en negatieve gevoelens en gedachtes. Dit is een proces dat verder gaat dan je eigen zijn. Een proces dat diep gaat maar tegelijkertijd liefdevol is. Een proces dat je niet kan controleren en vooral niet moet willen sturen. Het enige wat ik op dat moment kan doen is me volledig overgeven aan wat zich aandient en vertrouwen dat alles op mijn pad komt met de intentie om mij weer een stukje dichterbij mezelf te brengen.

Mijn energie, vreugde en levenslust komt langzaam terug. Ik ben dankbaar voor het leven en alle lessen die ik heb gehad en ongetwijfeld nog ga krijgen. Het leven voelt magisch en ik voel me heel erg verbonden met alles dat is. De laatste weken vallen alle puzzelstukjes en er open zich steeds meer deuren die ik voorheen als onmogelijk heb beschouwd. Hiervoor ben ik enorm dankbaar en ik kijk wat het leven nog meer te brengen heeft.

Liefs,

Fiona